Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Gyros z sosem tzatziki


25.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 750 g  wieprzowiny
  • 2 sztuki czerwone cebule
  • 2 łyżki  oliwy
  • chlebki pita
    Marynata do mięsa
  • 6 łyżek  oliwy
  • 4 łyżki  przyprawy do gyrosa
    Sos tzatziki
  • 1 szklanka  jogurtu greckiego
  • 1 sztuka świeży ogórek
  • 2-5 ząbków  czosnku
  • 1 łyżeczka  oliwy
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso pokrój w paski i zamarynuj w oliwie wymieszanej z przyprawą do gyrosa. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i razem z mięsem podsmaż na rozgrzanym oleju, do czasu, aż mięso będzie miękkie.
  3. Ogórek umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odsącz. Dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz sok z cytryny. Wymieszaj.
  4. Gyros podawaj w chlebkach pita z sosem tzatziki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE