Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki bułki do hamburgerów
- 250 g mięsa mielonego
- 4 sztuki duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1 sztuka jajko
- mąka
- 1 sztuka mały ogórek świeży
- 1 sztuka pomidor
- 4 sztuki liście sałaty
- vegeta
- pieprz
- Sos
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, jajko. Dopraw vegetą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Formuj kulki i mocno je spłaszczaj, aby wyglądały jak kotlety. Smaż na oleju do momentu, aż się zrumienią.
- Pozostałe trzy cebule pokrój w plasterki, obtocz w mące i smaż na głębokim oleju, aż się lekko zrumienią. Wyjmij, osącz na papierowym ręczniku i pozostaw do ostygnięcia. Cebulka powinna być chrupiąca.
- Majonez wymieszaj z keczupem.
- Bułki przetnij na pół i posmaruj jedną ich stronę przygotowanym wcześniej sosem. Na bułce układaj kolejno: liść sałaty, mięso, pokrojony w plastry pomidor i pokrojony w plastry ogórek. Na końcu posmaruj sosem i posyp prażoną cebulką.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka