Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Hiszpańska zapiekanka z kurczaka z ryżem


24.05.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Hiszpańska zapiekanka z kurczaka z ryżem to przykład smacznego i pełnowartościowego posiłku.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  udka kurczaka
  • 20 dag  ryż
  • 3 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1.5 szklanek  bulion drobiowy
  • szafran
    kilka nitek
  • 1 listek  liście laurowe
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • 1 puszka  groszek konserwowy

Sposób przyrządzania:

  1. Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę, dodać do udek wraz z liściem laurowym.
  3. Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlać do przygotowanego kurczaka. Przykryć go ryżem (nie mieszać).
  4. Zapiekać ok. 30 min. pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 C.
  5. Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze podgrzewać.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE