Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Hreczanyki z sosem chrzanowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej. Przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, z tym, że nie ma w nich bułki. Przepis na danie z sosem chrzanowym jest prosty w przygotowaniu. Zamiast sosu chrzanowego do Hreczynaków można zamiennie przygotować sos czosnkowy.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Kotlety:
  • 500 g  mięso mielone
    z szynki
  • 1 szklanka  kasza gryczana
  • 2 sztuki  jajka
  • 2 ząbki  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Sos:
  • 3 łyżki  śmietana
  • 3 łyżki  jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka  chrzan
  • 2 łyżeczki  koperek
    posiekany
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę gryczaną zalej 500 ml wody i gotuj na małym ogniu do miękkości. Gotową odcedź, przestudź.
  2. Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj kaszę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. wyrób wszystko na jednolitą masę. Formuj z masy niewielkie podłużne kotleciki i lekko spłaszcz je dłonią.
  3. Tak przygotowane kotleciki obtocz w bułce tartej i smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  4. Sos: Do miski włóż śmietanę, jogurt, chrzan oraz koper. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Gotowy sos podawaj do kotlecików.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE