Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 łyżki oliwa
- 12 sztuk kotlety jagnięce
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
- 2 puszki fasola flageolet
- 150 ml wino czerwone wytrawne
lub bulion - 1 puszka pomidory
krojone, 400 gramów - 1 łyżka rozmaryn
posiekany świeży lub suszony - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej na dużej patelni olej i smaż na dużym ogniu kotlety po 4 minuty z każdej strony, aż się zrumienią, po czym przełóż mięso na talerz.
- W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.
- Opłucz i osącz fasolę, a następnie przełóż 1/3 do małej miski i rozgnieć widelcem. Resztę pozostaw w całości.
- Włóż na patelnię cebulę oraz czosnek i smaż 2 minuty na średnim ogniu, aż zmiękną.
- Następnie dodaj czerwone wino lub bulion, a także pomidory, rozmaryn, rozgniecioną i całą fasolę oraz sporo soli i pieprzu.
- Zagotuj składniki, ciągle mieszając.
- Ułóż kotlety jagnięce na mieszance warzywnej i duś przez 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a jagnięcina zrobi się miękka.
- Podawaj od razu, z chrupiącym chlebem.