Dzisiaj jest: Środa, 19.09.2018 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Kaczka faszerowana żurawiną i pistacjami


06.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 sztuka kaczka (1,5 kg)
    Marynata
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka  musztardy
  • 1 łyżka  miodu
  • 2-3 sztuki gałązki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
    Farsz
  • 300 g  filetu z piersi kurczaka
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki  śmietany 30%
  • 100 g  suszonej żurawiny
  • 60 g  obranych pistacji
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 1 łyżka  bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Najpierw wyluzuj kaczkę - uważaj przy tym by nie przebić mięsa i skóry. Odetnij kuper i postaw kaczkę na blacie stroną kupra do góry. Ostrym nożem oddzielaj mięso ze skórą od kości. Oddzielanie wykonuj ruchem okrężnym, stopniowo schodząc w dół, aż dojdziesz do skrzydełek i nóżek.
  2. Skrzydełka i udka wyłam ręką, a następnie także odetnij od kości. Na końcu wyjmij ze środka kaczki korpus. Teraz wytrybuj udka, oddzielając je nożem od kości, a skrzydełka odetnij, ale nie bezpośrednio przy skórze, by nie powstały dziury.
  3. Przygotuj farsz. Piersi przepuść dwukrotnie przez drobne oczka w maszynce. Masę wymieszaj z jajkiem, posiekaną pietruszką, żurawiną, śmietaną i pistacjami. Dopraw całość solą oraz pieprzem i ewentualnie zagęść bułką tartą, jeżeli farsz jest zbyt rzadki.
  4. Kaczkę rozłóż skórą do dołu, posyp solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na płacie mięsa łopatką rozłóż warstwę farszu i obwiąż sznurkiem.
  5. W miseczce rozgnieć ząbki czosnku i połącz z musztardą, miodem, rozmarynem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  6. Kaczkę dobrze natrzyj przygotowaną marynatą i piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewaj mięso powstałym sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE