Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka kaczka
- 500 ml soku pomarańczowego
- 100 g żurawiny lub rodzynek
- 2 sztuki marchewki
- 2 sztuki pietruszki
- 1/2 sztuki selera
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 100 g chleba razowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 sztuki liście laurowe
- 3-4 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 4 sztuki posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce wymieszaj sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj kaczkę. Zalej mięso sokiem pomarańczowym i obsyp żurawiną. Wstaw do lodówki na całą dobę, co jakiś czas odwracając kaczkę.
- Marchew, seler oraz pietruszkę obierz i pokrój na 5 cm kawałki. Olej wymieszaj z musztardą, miodem, przyprawą do piernika, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną bejcę wymieszaj z pokrojonymi warzywami. Następnie rozłóż warzywa na blasze i odstaw.
- Kaczkę odsącz z marynaty, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 60 minut na każdy kilogram wagi. Warzywa wstaw na oddzielną półkę w piekarniku i piecz 60 minut.
- Pozostałą marynatę z żurawiną wlej do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez 30 minut. Gdy żurawina zmięknie dodaj pokruszony chleb razowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotową kaczkę podawaj z pieczonymi warzywami i sosem żurawinowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka