Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Kaczka w warzywach z sosem żurawinowym


17.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka kaczka
  • 500 ml  soku pomarańczowego
  • 100 g  żurawiny lub rodzynek
  • 2 sztuki marchewki
  • 2 sztuki pietruszki
  • 1/2 sztuki selera
  • 3 łyżeczki  musztardy
  • 1 łyżka  miodu
  • 100 g  chleba razowego
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy do pierników
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 3-4 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka  majeranku
  • 4 sztuki posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki  oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. W misce wymieszaj sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj kaczkę. Zalej mięso sokiem pomarańczowym i obsyp żurawiną. Wstaw do lodówki na całą dobę, co jakiś czas odwracając kaczkę.
  2. Marchew, seler oraz pietruszkę obierz i pokrój na 5 cm kawałki. Olej wymieszaj z musztardą, miodem, przyprawą do piernika, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną bejcę wymieszaj z pokrojonymi warzywami. Następnie rozłóż warzywa na blasze i odstaw.
  3. Kaczkę odsącz z marynaty, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 60 minut na każdy kilogram wagi. Warzywa wstaw na oddzielną półkę w piekarniku i piecz 60 minut.
  4. Pozostałą marynatę z żurawiną wlej do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez 30 minut. Gdy żurawina zmięknie dodaj pokruszony chleb razowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Gotową kaczkę podawaj z pieczonymi warzywami i sosem żurawinowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE