Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki kaczka
piersi - 1 szczypta cynamon
- 1 szczypta goździki
mielone - 1 szczypta anyż (przyprawa)
- olej
do smażenia - kolendra
do dekoracji, świeża - 200 g ryż
ugotowany - sól
do smaku
- Sos:
- 3 łyżki sos sojowy
- 2 łyżki sos chili
- 2 łyżki miód
- 2 łyżki ocet ryżowy
- 1 sztuka ananas
mały - 1 sztuka chili papryczka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi z kaczki opłucz, oczyść. Skórę ponacinaj w kratkę i oprósz mięso z obu stron solą. Skórkę dodatkowo natrzyj przyprawami i ostaw na 60 minut.
- Na patelni rozgrzej olej, po czym usmaż na nim z każdej strony marynowane piersi kaczki. Następnie włóż do formy i piecz przez 8 minut w 180 st. C.
- W garnku wymieszaj sosy sojowy i chili z miodem oraz octem ryżowym. Dodaj 3 łyżki wody i zagotuj. Ananas umyj i pokrój na kawałki. Papryczkę chili oczyść z ziaren i drobno posiekaj. Na koniec do sosu wlej tłuszcz z patelni po pieczonych piersiach kaczki. Dodaj ananas i papryczkę chili. Całość podgrzewaj przez chwilę.
- Usmażone mięso odstaw w ciepłe miejsce. Po kilku chwilach pokrój kaczkę w plasterki, zalej sosem i podawaj z ryżem udekorowanym kolendrą.
Źródło przepisu: Smacznego!