Dzisiaj jest: Niedziela, 22.07.2018 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Karkówka z kluskami z kaszy manny


31.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Karkówka z kluskami z kaszy manny to przepis na smaczny, domowy obiad.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  cebula
  • 1 sztuka  marchew
  • 1/4 sztuki  seler korzeniowy
  • 1 kg  karkówka
  • olej
    do smażenia
  • 1 łyżeczka  imbir
    mielony
  • 1 łyżeczka  kminek
    mielony
  • 4 ziarenka  ziele angielskie
  • 4 ziarenka  pieprz czarny
  • 150 ml  piwo pszeniczne
  • 50 g  piernik
    starty
  • 1 kromka  pieczywo
    czerstwe
  • 500 ml  mleko
  • 120 g  masło
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
    mielona
  • 200 g  kasza manna
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchew i seler obierz i pokrój w kostkę. Karkówkę umyj, osusz i pokrój na 4 kotlety. Brzegi każdego kotleta ponacinaj i oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim mięso. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu podsmaż warzywa. Dopraw kminkiem, imbirem, zielem angielskim oraz pieprzem. Podsmaż.
  3. Do zawartości patelni dołóż karkówkę. Całość podlej piwem i duś do miękkości, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby do mięsa i warzyw dolej wodę.
  4. W garnku zagotuj mleko. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Do gorącego mleka dosyp 150 g kaszy manny oraz gałkę muszkatołową. Składniki gotuj, mieszając, aż kasza zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ostudź.
  5. Do przestudzonej kaszy dodaj żółtka, dopraw solą i wymieszaj. Za pomocą 2 łyżek uformuj z masy niewielkie kluski.
  6. Kluski gotuj w osolonej wodzie przez 8 minut. Następnie wyjmij je z garnka i odstaw do ocieknięcia. Miękką karkówkę wyjmij z patelni. Sos zagęść startym piernikiem i chlebem. Podawaj z mięsem i kluskami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Tyler

Posty : 2

Przepisy: 17


Oceń przepis:

Średnia ocena: 1.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE