Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kasza zapiekana po staropolsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z sałatką z pomidorów po staropolsku, zieloną sałatą lub z inną sezonową surówką.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kasza perłowa
    sucha
  • 5 sztuk  borowiki
    suszone lub szklanka rozdrobnionych grzybów mieszanych
  • 1 sztuka  pierś kurczaka
    gotowana lub pieczona, pozbawiona skóry
  • 1 puszka  groszek konserwowy
  • 1 szklanka  mleko
  • 1 szklanka  śmietana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • natka pietruszki
    do smaku
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy
  • bułka tarta
    do posypania formy

Sposób przyrządzania:

  1. W mleku z dodatkiem wody pół na pół moczymy grzyby przez 30 minut, następnie gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
  2. Cedzimy na sicie.
  3. Wywar z grzybów uzupełniamy wodą do 3 szklanek, stawiamy na ogniu.
  4. Do gorącego sypiemy kasze i gotujemy, często mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ziarenka.
  5. Kurczaka i miękkie grzyby kroimy w cienkie paseczki.
  6. Groszek odsączamy.
  7. Kaszę łączymy z grzybami, mięsem i groszkiem, doprawiamy do smaku, dodajemy zieleninę i przekładamy do przygotowanej formy.
  8. Powierzchnię wyrównujemy, zalewamy lekko spienioną śmietaną i od razu wstawiamy na 20-25 minut do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika.



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE