Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 szklanka kasza perłowa
sucha - 2 szklanki rosół
- 1 łyżeczka przyprawa warzywna
- 25 dag mięso mielone
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki keczup
pikantny - tłuszcz
do posmarowania cebuli i mięsa - 3 sztuki pomidory
- masło
mrożone, kilka wiórków - 2 sztuki cebula
- tłuszcz
do wysmarowania formy - pieprz
do smaku - sól
do smaku - bułka tarta
do posypania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na gorący rosół z dodatkiem przyprawy sypiemy kaszę, mieszamy, gotujemy na niewielkim ogniu, aż płyn wsiąknie, przykrywamy, trzymamy w cieple.
- Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodajemy mięso i, często mieszając, zasmażamy, aż składniki lekko się zrumienią.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy- masa powinna mieć zdecydowany, lekko pikantny smak.
- Masę łączymy z kaszą, całość wykładamy do obficie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do zapiekania, powierzchnię wyrównujemy.
- Na wierzchu rozkładamy dość grube plastry świeżych pomidorów (wcześniej obranych ze skórki), posypujemy wiórkami masła i od razu wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut (czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy).