Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kasza zapiekana z mięsem


29.04.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z zieloną sałatą lub z inną, sezonową, delikatną w smaku surówką.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kasza perłowa
    sucha
  • 2 szklanki  rosół
  • 1 łyżeczka  przyprawa warzywna
  • 25 dag  mięso mielone
  • 2 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki  keczup
    pikantny
  • tłuszcz
    do posmarowania cebuli i mięsa
  • 3 sztuki  pomidory
  • masło
    mrożone, kilka wiórków
  • 2 sztuki  cebula
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy
  • pieprz
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • bułka tarta
    do posypania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Na gorący rosół z dodatkiem przyprawy sypiemy kaszę, mieszamy, gotujemy na niewielkim ogniu, aż płyn wsiąknie, przykrywamy, trzymamy w cieple.
  2. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
  3. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso i, często mieszając, zasmażamy, aż składniki lekko się zrumienią.
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy- masa powinna mieć zdecydowany, lekko pikantny smak.
  5. Masę łączymy z kaszą, całość wykładamy do obficie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do zapiekania, powierzchnię wyrównujemy.
  6. Na wierzchu rozkładamy dość grube plastry świeżych pomidorów (wcześniej obranych ze skórki), posypujemy wiórkami masła i od razu wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut (czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy).



Przepis dodany przez:

edyta1212

Posty : 0

Przepisy: 34


Zobacz więcej na temat:

kaszaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE