Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kefty z fetą i pietruszką


19.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kefty z fetą i pietruszką najlepiej podawać z ryżem lub gotowanymi ziemniaczkami. Jeśli nie lubimy zbyt słonych potraw, można zrezygnować z dodatkowego solenia farszu serowego.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mięso mielone
    wołowe
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  jogurt grecki
  • 1 łyżka  koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka  oregano
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 1 sztuka  jajka
  • 5 łyżek  bułka tarta
  • olej
    do smażenia
  • 50 g  ser feta
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso przełóż do miski. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę do mięsa razem z drobno posiekanym czosnkiem, 1 łyżką jogurtu greckiego oraz 1 łyżką koncentratu pomidorowego. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
  2. Natkę pietruszki drobno posiekaj i przełóż do miseczki. Dodaj 50 g pokruszonej fety. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Do masy mięsnej dodaj 1 jajko i dosyp tyle bułki tartej by masa była bardziej zwarta. Wyrób wszystko na jednolitą masę. Z uzyskanej masy formuj placuszki. Na środek każdego placka nałóż łyżeczkę farszu serowego.
  4. Wilgotnymi dłońmi sklej brzegi masy mięsnej formując z niej kotlecik. Kontynuuj do wyczerpania składników. Tak przygotowane kotlety obsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE