Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g filet z kurczaka
- 500 g mięso mielone
łopatka - 3 sztuki jajka
- 2 sztuki cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki masło
- 1 sztuka bułka pszenna
czerstwa - 1/2 pęczki natka pietruszki
- pieprz
świeżo zmielony, do smaku - tymianek
suszony, do smaku - 1 opakowanie ciasto francuskie
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę namocz w 3 łyżkach wody, po czym dokładnie odciśnij. Cebule z czosnkiem obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle.
- Filet z kurczaka oczyść i zmiel w maszynce o dużych oczkach. Następnie dodaj do mięsa z kurczaka zmieloną łopatkę, odciśniętą bułkę oraz cebulę z czosnkiem.
- Jajka sparz i wbij do mięsa. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i dokładnie wymieszaj. Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do masy mięsnej.
- Uzyskaną masę mięsną przełóż do formy keksówki. Wierzch wyrównaj. Piecz 30 minut w 200 st. C. Po tym czasie wyjmij podpieczony klops i zostaw do ostygnięcia.
- Ciasta rozłóż na stolnicy. Na środku połóż klops i starannie owiń go ciastem. Ciasto nakłuj widelcem. Tak przygotowany klops piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku