Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/4 sztuki słoika zielonych oliwek
- 1/4 sztuki słoika czarnych oliwek
- 250 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 sztuka jajko
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 sztuka szalotka
- 1/3 sztuki pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso wrzuć do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, łyżkę bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
- Uformuj małe kotleciki, obtocz je w pozostałej bułce tartej. Tak przygotowane kotlety usmaż na rozgrzanym oleju i odsącz na ręczniku papierowym.
- Oliwki odsącz z zalewy i drobno posiekaj. Dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż wszystko na rozgrzanym oleju, po 2 minutach dołóż klopsiki. Przypraw do smaku, podgrzej.
- Podawaj z ryżem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia