Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Klopsiki w pomidorowym sosie curry


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka kajzerka namoczona w wodzie
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
    Sos
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka  oleju
  • 200 ml  przecieru pomidorowego
  • 200 ml  bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki  mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki  kurkumy
  • 1/2 łyżeczki  kolendry
  • 1/2 łyżeczki  imbiru
  • 2 sztuki goździki
  • 1 szczypta  mielonego cynamonu
  • 1 szczypta  ostrej papryki

Sposób przyrządzania:

  1. Bułkę odciśnij i z pietruszką dodaj do mięsa. Wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Z powstałej masy formuj klopsiki.
  2. Sos: Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier oraz przyprawy. Gotuj wszystko przez 5 minut, mieszając. Następnie wlej bulion, zagotuj.
  3. Do sosu wrzuć klopsiki i gotuj 20 minut. Podawaj z ryżem, posypane natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyślij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE