Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka kajzerka namoczona w wodzie
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- Sos
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 sztuki goździki
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 1 szczypta ostrej papryki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę odciśnij i z pietruszką dodaj do mięsa. Wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Z powstałej masy formuj klopsiki.
- Sos: Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier oraz przyprawy. Gotuj wszystko przez 5 minut, mieszając. Następnie wlej bulion, zagotuj.
- Do sosu wrzuć klopsiki i gotuj 20 minut. Podawaj z ryżem, posypane natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przyślij przepis