Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- 1/2 sztuki cebuli
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka czerstwa bułka
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 sztuka woreczek ryżu
- Dodatkowo
- kawałek czerwonej papryki
- 2 sztuki plasterki salami
- 3 sztuki owoce suszonej żurawiny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Odcedź.
- Bułkę namocz w wodzie, odciśnij. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Cebulę obierz i zmiksuj na mus.
- Mięso wymieszaj z bułką, cebulą, jajkiem, przyprawami i natką pietruszki. Wyrób na jednolitą masę. Formuj klopsiki. Wrzucaj pulpeciki na osolony wrzątek, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
- Z salami wytnij kształty ust i oczu, ułóż na klopsikach. Z żurawiny zrób nosy, a z papryki źrenice. Listki natki ułóż u góry klopsików, jako włosy. Wokół klopsów ułóż porcje ryżu.
Źródło przepisu: przyślij przepis!