Dzisiaj jest: Wtorek, 19.06.2018 Imieniny: Gerwazego i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Kluski śląskie ze skwarkami


15.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

    Kluski śląskie
  • 1 kg  ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)
  • mąka ziemniaczana
  • 1 sztuka jajko
  • sól
    Farsz ziemniaczano-pasztetowy
  • 20 dag  pasztetu
  • 2 łyżki  ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo;
  • tłuszcz z cebulką

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Pasztet wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Kluski: Ziemniaki ugnieć ręką w misce, a następnie podziel na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjmij, a w ich miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajko, sól i odłożone wcześniej ziemniaki. Zagnieć ciasto.
  3. Nabieraj po czubatej łyżce ciasta, spłaszczaj, a na środek kładź łyżeczkę farszu. Formuj kulki.
  4. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 7-10 minut. Podawaj polane tłuszczem z cebulką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE