Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kluski śląskie ze skwarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

    Kluski śląskie
  • 1 kg  ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)
  • mąka ziemniaczana
  • 1 sztuka jajko
  • sól
    Farsz ziemniaczano-pasztetowy
  • 20 dag  pasztetu
  • 2 łyżki  ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo;
  • tłuszcz z cebulką

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Pasztet wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Kluski: Ziemniaki ugnieć ręką w misce, a następnie podziel na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjmij, a w ich miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajko, sól i odłożone wcześniej ziemniaki. Zagnieć ciasto.
  3. Nabieraj po czubatej łyżce ciasta, spłaszczaj, a na środek kładź łyżeczkę farszu. Formuj kulki.
  4. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 7-10 minut. Podawaj polane tłuszczem z cebulką.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE