Dzisiaj jest: Wtorek, 19.09.2017 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Kluski szare


18.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 300 g  wędzonego boczku
  • 2 kg  ziemniaków
  • 200 g  chudego twarogu
  • 2-3 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 6-8 łyżek  mąki pszennej
  • 2 sztuki jajka
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce (jak na placki ziemniaczane). Odsącz sok z ziemniaków. Dodaj sól, 2 jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wyrób wszystko na gładką masę.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć łyżką porcję ciasta, jeżeli będzie się rozpadać, dodaj jeszcze trochę mąki i ponownie wymieszaj.
  3. W czasie gotowania klusek, podsmaż na patelni boczek pokrojony w paski. Twaróg rozgnieć widelcem.
  4. Gotowe kluski wykładaj łyżką cedzakową do miski. Polewaj je tłuszczem z kawałkami boczku i posyp rozgniecionym twarogiem. Całość wymieszaj.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE