Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kluski szare


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 300 g  wędzonego boczku
  • 2 kg  ziemniaków
  • 200 g  chudego twarogu
  • 2-3 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 6-8 łyżek  mąki pszennej
  • 2 sztuki jajka
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce (jak na placki ziemniaczane). Odsącz sok z ziemniaków. Dodaj sól, 2 jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wyrób wszystko na gładką masę.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć łyżką porcję ciasta, jeżeli będzie się rozpadać, dodaj jeszcze trochę mąki i ponownie wymieszaj.
  3. W czasie gotowania klusek, podsmaż na patelni boczek pokrojony w paski. Twaróg rozgnieć widelcem.
  4. Gotowe kluski wykładaj łyżką cedzakową do miski. Polewaj je tłuszczem z kawałkami boczku i posyp rozgniecionym twarogiem. Całość wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE