Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Kluski z kuskusem, kiełbasą i cebulą


13.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 600 g  obranych ziemniaków
  • 300 g  półtłustego twarogu
  • 50 g  kaszy kuskus
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki  oleju + do smażenia
  • 100 g  mąki ziemniaczanej + do podsypania
  • 300 g  kiełbasy
  • 1 sztuka cebula
  • 3 łyżki  mielonej słodkiej papryki
  • kilka piórek szczypiorku

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie ugnieć tłuczkiem. Do jeszcze gorących ziemniaków dodaj pokruszony twaróg i kaszę. Ponownie ugnieć. Następnie dodaj jajka, olej oraz mąkę ziemniaczaną i wyrób dłońmi na jednolite ciasto.
  2. Stolnicę oprósz mąką i układaj na niej wałki zrobione z ciasta ziemniaczanego o średnicy 2 cm. Każdy wałek delikatnie spłaszcz i pokrój na ukośne kluski. Wrzucaj je partiami na osolony wrzątek i gotuj 5 minut od wypłynięcia. Wyjmuj kluski łyżką cedzakową.
  3. Cebulę obierz i razem z kiełbasą pokrój w małą kostkę. Podsmaż osobno na rozgrzanym oleju. Następnie cebulę przełóż do kiełbasy, posyp mieloną słodką papryką i dokładnie wymieszaj. Podsmaż wszystko razem przez 3 minuty. Po tym czasie podlej wszystko 1/2 szklanki przegotowanej wody i duś na małym ogniu przez 5 minut.
  4. Kluski podawaj na ciepło z kiełbasą i cebulą. Przed podaniem posyp danie posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE