Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kluski z kuskusem, kiełbasą i cebulą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 600 g  obranych ziemniaków
  • 300 g  półtłustego twarogu
  • 50 g  kaszy kuskus
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki  oleju + do smażenia
  • 100 g  mąki ziemniaczanej + do podsypania
  • 300 g  kiełbasy
  • 1 sztuka cebula
  • 3 łyżki  mielonej słodkiej papryki
  • kilka piórek szczypiorku

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie ugnieć tłuczkiem. Do jeszcze gorących ziemniaków dodaj pokruszony twaróg i kaszę. Ponownie ugnieć. Następnie dodaj jajka, olej oraz mąkę ziemniaczaną i wyrób dłońmi na jednolite ciasto.
  2. Stolnicę oprósz mąką i układaj na niej wałki zrobione z ciasta ziemniaczanego o średnicy 2 cm. Każdy wałek delikatnie spłaszcz i pokrój na ukośne kluski. Wrzucaj je partiami na osolony wrzątek i gotuj 5 minut od wypłynięcia. Wyjmuj kluski łyżką cedzakową.
  3. Cebulę obierz i razem z kiełbasą pokrój w małą kostkę. Podsmaż osobno na rozgrzanym oleju. Następnie cebulę przełóż do kiełbasy, posyp mieloną słodką papryką i dokładnie wymieszaj. Podsmaż wszystko razem przez 3 minuty. Po tym czasie podlej wszystko 1/2 szklanki przegotowanej wody i duś na małym ogniu przez 5 minut.
  4. Kluski podawaj na ciepło z kiełbasą i cebulą. Przed podaniem posyp danie posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE