Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 600 g obranych ziemniaków
- 300 g półtłustego twarogu
- 50 g kaszy kuskus
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki oleju + do smażenia
- 100 g mąki ziemniaczanej + do podsypania
- 300 g kiełbasy
- 1 sztuka cebula
- 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
- kilka piórek szczypiorku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie ugnieć tłuczkiem. Do jeszcze gorących ziemniaków dodaj pokruszony twaróg i kaszę. Ponownie ugnieć. Następnie dodaj jajka, olej oraz mąkę ziemniaczaną i wyrób dłońmi na jednolite ciasto.
- Stolnicę oprósz mąką i układaj na niej wałki zrobione z ciasta ziemniaczanego o średnicy 2 cm. Każdy wałek delikatnie spłaszcz i pokrój na ukośne kluski. Wrzucaj je partiami na osolony wrzątek i gotuj 5 minut od wypłynięcia. Wyjmuj kluski łyżką cedzakową.
- Cebulę obierz i razem z kiełbasą pokrój w małą kostkę. Podsmaż osobno na rozgrzanym oleju. Następnie cebulę przełóż do kiełbasy, posyp mieloną słodką papryką i dokładnie wymieszaj. Podsmaż wszystko razem przez 3 minuty. Po tym czasie podlej wszystko 1/2 szklanki przegotowanej wody i duś na małym ogniu przez 5 minut.
- Kluski podawaj na ciepło z kiełbasą i cebulą. Przed podaniem posyp danie posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis