Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- masło
- 1 pęczek koperku
- Ciasto
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 1 sztuka jajko
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 1 sztuka cebula
- 200 g ugotowanego mięsa
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 sztuka cebula
- sól
- 1 łyżka masła
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Obierz i przeciśnij przez praskę. Pieczarki oczyść, umyj, pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanym maśle. Cebulę posiekaj i podsmaż ją razem z pieczarkami.
- Podsmażone pieczarki wymieszaj z mięsem, cebulą i bułką tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ziemniaki zagnieć z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Z uzyskanego ciasta formuj niewielkie placki. Na każdy wykładaj porcję farszu mięsno-pieczarkowego i zwijaj formując kulę.
- Tak przygotowane knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj polane roztopionym masłem i udekorowane koperkiem.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników