Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kopytka zapiekane z kiełbasą i pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kopytka zapiekane z kiełbasą i pieczarkami to dość proste i smaczne danie. Można je przygotować również w wersji wegetariańskiej, czyli bez kiełbasy.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  ziemniaki
  • 150 g  mąka
    +2 łyżki do podsypania
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 sztuka  cebula
  • 200 g  pieczarki
  • 180 g  kiełbasa śląska
  • 4 gałązki  natka pietruszki
  • 125 g  ser mozzarella
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i zagnieć ciasto. Z powstałego ciasta uformuj wałeczki i pokrój je w ukośne kluski. Tak przygotowane kopytka wrzucaj na osolony wrzątek, ugotuj.
  2. Cebulę obierz, posiekaj. Kiełbasę pokrój na plasterki. Pieczarki oczyść, pokrój. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kiełbasę z cebulą. Następnie dodaj pieczarki, a gdy się zrumienią dorzuć kopytka, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  3. Przełóż danie do naczynia żaroodpornego i posyp porwaną mozzarellą. Całość piecz 10 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE