Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kotleciki jagnięce w wiśniowym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki kotleciki jagnięce z antrykotu
  • cząber
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki  oleju rzepakowego
    Sos
  • 2 sztuki szalotki
  • 1/2 szklanki  czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka  wiśni mrożonych
  • 1 łyżka  cukru
  • 1/2 łyżeczki  imbiru
  • 1 sztuka gałązka rozmarynu

Sposób przyrządzania:

  1. Kotlety oczyść, rozbij dłonią, oprósz pieprzem oraz cząbrem. Odstaw mięso na 15 minut. Po tym czasie smaż mięso na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety zdejmij na ogrzany talerz, oprósz solą i przykryj folią aluminiową.
  2. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmaż drobno posiekane szalotki. Po 2-3 minutach dolej do nich wino i gotuj, aż wino odparuje. Uzyskany sos przelej do garnka, dodaj wiśnie, cukier oraz rozmaryn. Gotuj wszystko przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem wyjmij z sosu rozmaryn i dopraw do smaku imbirem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE