Dzisiaj jest: Sobota, 22.02.2020 Imieniny: Marty i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Kotlet schabowy z sałatką


12.04.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
By kotlet schabowy z sałatką był bardziej sycący można go podać również z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  schab
    kotlety
  • 1 garść  płatki kukurydziane
  • 1 łyżka  słonecznik ziarna
    łuskany
  • 1 łyżka  pestki dyni
    łuskane
  • 1 sztuka  jajka
  • 5 łyżek  olej
  • 2 pęczki  rzodkiewki
  • 2 sztuki  dymka ze szczypiorkiem
  • 1 sztuka  ogórek zielony
  • 1/2 główki  sałata radicchio
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 łyżka  sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Kotlety schabowe oczyść, lekko rozbij i oprósz solą oraz pieprzem. Słonecznik wymieszaj z pestkami dyni oraz pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Jajko wbij do miski i rozkłóć widelcem.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Mięso obtocz w jajku i płatkach wymieszanych z pestkami. Następnie kotlety usmaż z obu stron na rumiano. Gotowe kotlety przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  3. Liście sałaty opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Rzodkiewki umyj, pokrój w plasterki. Ogórek obierz i pokrój w półplasterki. Dymki opłucz i drobno posiekaj. Warzywa oraz zieleninę wymieszaj.
  4. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polej sałatkę, a następnie delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj razem z kotletem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE