Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1 sztuka czerstwa bułka
- 1 sztuka mała cebula
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Dodatkowo
- 2 sztuki jajka
- 2 sztuki duże pomidory
- bułka tarta
- masło do smażenia
- sałata
- szczypiorek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę namocz w zimnej wodzie, aż rozmięknie. Cebulę obierz i posiekaj.
- Do miski włóż mięso. Dodaj jajko, cebulę oraz wyciśniętą bułkę. Dopraw do smaku i wyrób na jednolitą masę.
- Z masy uformuj 2 dość duże, płaskie kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.
- W tym samym czasie usmaż sadzone jajka, tak by białka całkowicie się ścięły, a żółtka pozostały półpłynne.
- Usmażone kotlety zdejmij z patelni, ułóż na plastrach pomidora i przykryj jajkiem. Udekoruj szczypiorkiem i sałatą. Wierzch oprósz solą i pieprzem.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia