Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 kawałki schab
kotlety wieprzowe - 4 łyżki pesto bazyliowe
- 2 sztuki cukinia
mała - 5 gałązek bazylia
świeża - 4 sztuki pomidory
- 50 g śmietana kwaśna
- 1 kulka ser mozzarella
- 2 łyżki olej
+ do posmarowania naczynia żaroodpornego - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety natrzyj solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Cukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki. Bazylię posiekaj. Pomidory wymieszaj ze śmietaną, cukinią i bazylią. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Mozzarellę pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym olejem i ułóż w nim mięso. Każdy kotlet posmaruj bazyliowym pesto, wyłóż mieszankę warzywno-ziołową i na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. Zapiekaj 15 minut w 180 st. C. Podawaj z cząstkami pomidora.
Źródło przepisu: Smacznego!