Dzisiaj jest: Piątek, 24.01.2020 Imieniny: Felicji i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kotlety wieprzowe z warzywami i mozzarellą


28.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kotlety wieprzowe z warzywami i mozzarellą najlepiej podawać z ryżem. Zamiast mozzarelli w kulce można użyć tartej mozzarelli, którą wystarczy posypać wierzch dania.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 kawałki  schab
    kotlety wieprzowe
  • 4 łyżki  pesto bazyliowe
  • 2 sztuki  cukinia
    mała
  • 5 gałązek  bazylia
    świeża
  • 4 sztuki  pomidory
  • 50 g  śmietana kwaśna
  • 1 kulka  ser mozzarella
  • 2 łyżki  olej
    + do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kotlety natrzyj solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Cukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki. Bazylię posiekaj. Pomidory wymieszaj ze śmietaną, cukinią i bazylią. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Mozzarellę pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym olejem i ułóż w nim mięso. Każdy kotlet posmaruj bazyliowym pesto, wyłóż mieszankę warzywno-ziołową i na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. Zapiekaj 15 minut w 180 st. C. Podawaj z cząstkami pomidora.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE