Dzisiaj jest: Czwartek, 27.02.2020 Imieniny: Gabriela i Anastazji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Kotlety wołowe z jajkiem


12.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kotlety wołowe z jajkiem najlepiej podawać z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  wołowina
    mielona
  • 1 łyżeczka  tymianek
    suszony
  • olej
    do smażenia
  • 4 sztuki  jajka
  • 1 pęczek  dymka ze szczypiorkiem
  • pieprz kolorowy
    świeżo mielony, do smaku
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Wołowinę przełóż do miski. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Następnie mięso dobrze wyrób na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy małe kotlety.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż na nim kotlety z obu stron. Drugą patelnię natłuść olejem, rozgrzej i usmaż na niej jajka sadzone. Wierzch jajek oprósz solą oraz pieprzem. Pęczek dymki oczyść i posiekaj cebulki razem ze szczypiorkiem.
  3. Usmażone kotlety wyłóż na talerze. Na wierzchu dania ułóż po jednym sadzonym jajku. Całość posyp drobno posiekaną dymką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE