Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki kotlety wieprzowe (bez kości)
- 3 sztuki gałązki tymianku
- 3 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki miodu
- sok z 1 pomarańczy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka oleju + do smażenia
- 3 sztuki dymki
- 300 g kaszy kuskus
- 450 ml bulionu drobiowego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/4 sztuki pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mrożonego groszku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Tymianek umyj, osusz, oderwij listki i posiekaj. Do miski wlej sok z pomarańczy. Dodaj miód oraz musztardę i wymieszaj.
- Wieprzowinę oczyść, osusz i lekko rozbij. Brzegi kotletów ponacinaj. Mięso oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem i włóż do marynaty. Odstaw na 30 minut.
- Do miski wsyp kaszę i zalej ją gorącym bulionem z dodatkiem 1 łyżki oleju. Naczynie przykryj i odstaw na 5 minut. Dymki oraz natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Pomidorki pokrój w ćwiartki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim czosnek oraz dymkę. Dodaj groszek, pomidorki oraz rodzynki. Składniki wymieszaj i smaż przez chwilę.
- Kuskus i posiekaną natkę pietruszki dodaj do podsmażonych warzyw. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni grillowej rozgrzej olej. Mięso smaż przez 4 minuty z każdej strony. Kaszę podawaj jako dodatek do zrumienionych kotletów.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku