Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kotlety z kuskusem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki kotlety wieprzowe (bez kości)
  • 3 sztuki gałązki tymianku
  • 3 łyżeczki  musztardy
  • 3 łyżki  miodu
  • sok z 1 pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka  rodzynek
  • 1 łyżka  oleju + do smażenia
  • 3 sztuki dymki
  • 300 g  kaszy kuskus
  • 450 ml  bulionu drobiowego
  • 200 g  pomidorków koktajlowych
  • 1/4 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 3 łyżki  mrożonego groszku

Sposób przyrządzania:

  1. Tymianek umyj, osusz, oderwij listki i posiekaj. Do miski wlej sok z pomarańczy. Dodaj miód oraz musztardę i wymieszaj.
  2. Wieprzowinę oczyść, osusz i lekko rozbij. Brzegi kotletów ponacinaj. Mięso oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem i włóż do marynaty. Odstaw na 30 minut.
  3. Do miski wsyp kaszę i zalej ją gorącym bulionem z dodatkiem 1 łyżki oleju. Naczynie przykryj i odstaw na 5 minut. Dymki oraz natkę pietruszki drobno posiekaj.
  4. Pomidorki pokrój w ćwiartki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim czosnek oraz dymkę. Dodaj groszek, pomidorki oraz rodzynki. Składniki wymieszaj i smaż przez chwilę.
  5. Kuskus i posiekaną natkę pietruszki dodaj do podsmażonych warzyw. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni grillowej rozgrzej olej. Mięso smaż przez 4 minuty z każdej strony. Kaszę podawaj jako dodatek do zrumienionych kotletów.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE