Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g ziemniaki
- 400 g kapusta kiszona
po odciśnięciu - 1 sztuka jajka
- 2 łyżki mąka
czubate - 250 g mięso mielone
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 sztuki cukinia
- 1 sztuka papryka czerwona
- 400 ml przecier pomidorowy
- 5 łyżek olej rzepakowy
- 2 łyżki jogurt grecki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę oczyść z nasion, umyj i razem z cukinią pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzany olej i smaż przez chwilę. Następnie dodaj mięso mielone.
- Gdy mięso straci czerwony kolor, dodaj przecier pomidorowy, 4 łyżki wody, sól oraz pieprz. Przykryj wszystko pokrywką i duś przez 30 minut.
- Przestudzone ziemniaki rozgnieć widelcem. Dodaj do nich odciśniętą kapustę, jajko oraz mąkę. Wyrób jednolite ciasto i uformuj z niego kotleciki.
- Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem mięsnym i jogurtem greckim.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia