Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kotlety ziemniaczano-kapuściane z sosem mięsnym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kotlety ziemniaczano-kapuściane z sosem mięsnym to przepis na smaczne i szybkie danie. Przepis można zmodyfikować i zamiast sosu mięsnego podać do kotletów podsmażony boczek i odrobinę śmietany.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  ziemniaki
  • 400 g  kapusta kiszona
    po odciśnięciu
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  mąka
    czubate
  • 250 g  mięso mielone
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1/2 sztuki  cukinia
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 400 ml  przecier pomidorowy
  • 5 łyżek  olej rzepakowy
  • 2 łyżki  jogurt grecki
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę oczyść z nasion, umyj i razem z cukinią pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzany olej i smaż przez chwilę. Następnie dodaj mięso mielone.
  3. Gdy mięso straci czerwony kolor, dodaj przecier pomidorowy, 4 łyżki wody, sól oraz pieprz. Przykryj wszystko pokrywką i duś przez 30 minut.
  4. Przestudzone ziemniaki rozgnieć widelcem. Dodaj do nich odciśniętą kapustę, jajko oraz mąkę. Wyrób jednolite ciasto i uformuj z niego kotleciki.
  5. Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem mięsnym i jogurtem greckim.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE