Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Królik w musztardzie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Najlepiej smakuje z kładzionymi kluskami i sezonową surówką.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  tuszka i skoki królika
  • 1 sztuka  słoik delikatesowej musztardy
  • oliwa
  • 1 szklanka  małe cebulki (szalotki)
  • 6 plastrów  boczek
  • 1/2 łyżeczki  tymianek
  • 1/2 łyżeczki  liść laurowy
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 1 szklanka  białe, wytrawne wino
  • 1/2 szklanki  słodka śmietana

Sposób przyrządzania:

  1. Obrane mięso wytrzyj dokładnie skropioną octem ściereczką, podziel na 8 porcji, każdą dokładnie posmaruj musztardą, ułóż w miseczce, trzymaj w chłodnym miejscu (nie w lodówce) przez kilka godzin.
  2. Rondel wyłóż lekko podsmażonymi z obu stron plasterkami boczku, na nich rozłóż porcje królika, posyp cebulkami, oprósz przygotowanymi przyprawami (zmiażdżony w moździerzu tymianek, ziele angielskie i liść laurowy - razem płaska łyżeczka), zalej winem.
  3. Całość podgrzej do zagotowania, szczelnie przykryj rondel, duś na niewielkim ogniu przez godzinę.
  4. Gdy mięso będzie prawie miękkie, zdejmij pokrywę, by nadmiar sosu lekko odparował.
  5. Delikatnie zarumienione mięso zalewamy lekko spienioną śmietaną i trzymamy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 3 minuty, nie dopuszczając do zagotowania.
  6. Podaj na wygrzanym półmisku, polane sosem. Pozostały sos wlej do sosjerki.


Źródło przepisu: Kuchnia polska


Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE