Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka tuszka i skoki królika
- 1 sztuka słoik delikatesowej musztardy
- oliwa
- 1 szklanka małe cebulki (szalotki)
- 6 plastrów boczek
- 1/2 łyżeczki tymianek
- 1/2 łyżeczki liść laurowy
- 3 ziarenka ziele angielskie
- 1 szklanka białe, wytrawne wino
- 1/2 szklanki słodka śmietana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obrane mięso wytrzyj dokładnie skropioną octem ściereczką, podziel na 8 porcji, każdą dokładnie posmaruj musztardą, ułóż w miseczce, trzymaj w chłodnym miejscu (nie w lodówce) przez kilka godzin.
- Rondel wyłóż lekko podsmażonymi z obu stron plasterkami boczku, na nich rozłóż porcje królika, posyp cebulkami, oprósz przygotowanymi przyprawami (zmiażdżony w moździerzu tymianek, ziele angielskie i liść laurowy - razem płaska łyżeczka), zalej winem.
- Całość podgrzej do zagotowania, szczelnie przykryj rondel, duś na niewielkim ogniu przez godzinę.
- Gdy mięso będzie prawie miękkie, zdejmij pokrywę, by nadmiar sosu lekko odparował.
- Delikatnie zarumienione mięso zalewamy lekko spienioną śmietaną i trzymamy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 3 minuty, nie dopuszczając do zagotowania.
- Podaj na wygrzanym półmisku, polane sosem. Pozostały sos wlej do sosjerki.
Źródło przepisu: Kuchnia polska