Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 40 dag ryżu
- 20 dag mięsa mielonego
- 1/2 sztuki marchewki
- 1/2 sztuki cebuli
- 1 łyżka groszku
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 sztuki jajka
- 2-3 łyżki białego wina
- 2 łyżki parmezanu
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew i cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż warzywa i mięso na 2 łyżkach oliwy. Dolej wino i odparuj. Wsyp groszek i smaż chwilę. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 15 minut na małym ogniu.
- W osolonej wodzie ugotuj ryż. Przełóż go do miski, dodaj roztrzepane jajko oraz starty parmezan, wymieszaj i ostudź.
- Nałóż na dłoń łyżkę ryżu, spłaszcz tak, aby powstało wgłębienie, do którego nałóż łyżeczkę mięsa. Nakryj drugą warstwą ryżu i uformuj w dłoniach kulkę. Każdą kulkę zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złociste. Odsącz na papierowym ręczniku.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka