Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Kura po kreolsku z ananasem


14.06.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pulardę możemy zastąpić kurczakiem.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1.4 kg  pularda
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 2 łyżki  sok z cytryny
  • 3 sztuki  cebula dymka
  • 4 sztuki  seler naciowy
    łodygi
  • 2 sztuki  chili papryczka
    zielone
  • 1/2 sztuki  ananas
  • 1 sztuka  banan
  • 40 g  masło klarowane
  • tabasco
    kilka kropli
  • kolendra
    kilka gałązek, świeża
  • 125 ml  bulion drobiowy

Sposób przyrządzania:

  1. Umyj pulardę, osusz ją papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój na 12 części, po czym natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Umyj dymki i pokrój je talarki. Seler umyj i pokrój w plasterki (odłóż na później kilka jego zielonych części). Papryczki chili przekrój na pół, oczyść z nasion oraz gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ananasa obierz, przekrój na ćwiartki, usuń głąb, a miąższ pokrój na niewielkie kawałki. Obierz również banana, pokrój go i zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
  3. Roztop na dużej patelni masło. Podsmaż dobrze kawałki pulardy i zdejmij z ognia.
  4. Na patelni podduś teraz przygotowane warzywa i ananasa, po czym dodaj puree z banana oraz kawałki pulardy.
  5. Dopraw całość sosem tabasco, solą i pieprzem.
  6. Umyj kolendrę i otrząśnij ją z wody. Oderwij listki. Kilka z niech odłóż, a resztę drobno pokrój i razem z bulionem drobiowym dodaj do składników na patelni.
  7. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 30 minut.
  8. Na koniec posyp potrawę odłożonymi listkami kolendry i zieleniną z selera.



Przepis dodany przez:

Marlena1989

Posty : 0

Przepisy: 7


Zobacz więcej na temat:

kuraananasprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE