Dzisiaj jest: Sobota, 22.02.2020 Imieniny: Marty i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Kurczak a'la KFC


20.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Autorem tego przepisu jest niejaki Ron Douglas, były bankowiec, który zakończeniu kariery zawodowej wyznaczył sobie życiowy cel - odkrycie receptur znanych amerykańskich fast foodowych dań. Największą sensację wzbudza jego przepis na kurczaki KFC. Autor książki twierdzi, że oryginalne dania z KFC swój niepowtarzalny smak zawdzięczają obfitości glutaminianu sodu i użyciu przemysłowych frytownic.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 sztuka jajko
  • 1 szklanka  maślanki
  • 1.5 kg  kurczaka, podzielonego na 6 kawałków
  • 1 szklanka  mąki
  • 1 łyżeczka  oregano
  • 1 łyżeczka  chili w proszku
  • 1 łyżeczka  suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka  bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka  suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka  pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki  soli
  • 2 łyżki  czerwonej papryki
  • 1 łyżka  soli cebulowej
  • 1 łyżeczka  czosnku w proszku
  • 2 łyżki  glutaminianu sodu
  • olej do smażenia / frytura

Sposób przyrządzania:

  1. Połącz jajko i maślankę w dużej misce. Zanurz kawałki kurczaka w mieszance.
  2. Dodaj mąkę do oddzielnej miseczki i dodaj do niej wszystkie zioła i przyprawy.
  3. Opanieruj dokładnie kawałki kurczaka w mące.
  4. Podrzej do 185 stopni olej we frytownicy.
  5. Włóż powoli 3 kawałki kurczaka za pomocą koszyka do rozgrzanej fytownicy.
  6. Smaż 8 do 10 minut, aż kurczak nabierze złotego koloru i dokładnie się przesmaży.
  7. Wyjmij usmażonego kurczaka na talerz z papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  8. Powtórz tą samą procedurę z pozostałymi 3 kawałkami.
  9. Polecam podawać ze sosem słodko kwaśnym.
Smacznego



Przepis dodany przez:

queensaba

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE