Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kurczak duszony w porach i papryce


19.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kurczak duszony w porze i papryce to smaczne danie. Najlepiej smakuje podany z gotowanymi ziemniaczkami.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.5 kg  kurczak
    pałki lub podudzia
  • 1 sztuka  por
    duża
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  cebula biała
  • 2 łyżki  masło klarowane
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    ostra, do smaku
  • rozmaryn
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz. Następnie oprósz mięso solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Tak przygotowanego kurczaka ułóż w szerokim garnku, na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Cebulę i por obierz, pokrój w talarki. Paprykę oczyść z nasion, umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do kurczaka i podlej wodą, by mięso było w połowie zanurzone.
  3. Duś pod przykryciem przez 50 minut. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, danie jest gotowe. Kurczaka podawaj z warzywami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE