Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kurczak faszerowany pieczony w boczku


31.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 sztuka kurczak (1,5kg)
  • 2 sztuki duże gruszki
  • 3 sztuki średnie jabłka
  • 6 sztuk długich plastrów wędzonego boczku
  • tymianek
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • 2 sztuki czubate łyżki masła

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka opłucz, osusz, natrzyj przyprawą do kurczaka, pieprzem i tymiankiem.
  2. Gruszki i jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Tak przygotowanymi owocami nafaszeruj kurczaka i zepnij go wykałaczkami.
  3. Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, obłóż go kilkucentymetrowymi kawałkami boczku i wlej 1/2 szklanki wody. Piecz w temperaturze 190 st. C przez 90 minut, od czasu do czasu polewając kurczaka powstałym sosem.
  4. Pozostałe jabłka usmaż na maśle, obłóż nimi kurczaka i piecz przez kolejne 20 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE