Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 380 sztuk mieszanki chińskiej
- 200 g ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 sztuka pomarańcza
- 1/2 sztuki pęczka dymki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z kurczaka umyj, osusz, pokrój w paski i oprósz solą. Z pomarańczy wyciśnij sok i wymieszaj go z koncentratem. Dodaj 1/3 szklanki wody. Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka przez 6-7 minut. Następnie wrzuć warzywa i smaż razem 4 minuty. Po tym czasie wlej sos, duś razem przez 10 minut. Przed końcem smażenia dodaj posiekaną dymkę. Gotowe danie podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: moje smaki życia