Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak po katalońsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 4 ząbki  czosnku
  • 4 sztuki pomidory
  • 1 l  bulionu warzywnego
  • 100 g  białego ryżu długoziarnistego
  • 200 g  zielonego groszku konserwowego
  • 100 g  czarnych oliwek
  • 2 sztuki liście laurowe
  • garść posiekanej bazylii
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanej oliwie. Usmażone mięso zdejmij z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i paprykę. Gdy zmiękną, dodaj posiekany czosnek oraz liście laurowe. Smaż jeszcze 5 minut.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Dodaj do usmażonych warzyw, zalej bulionem, dodaj bazylię. Zagotuj wszystko.
  3. Gdy bulion się zagotuje, wsyp ryż i duś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodaj groszek, oliwki oraz kurczaka. Duś pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE