Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- 4 sztuki pomidory
- 1 l bulionu warzywnego
- 100 g białego ryżu długoziarnistego
- 200 g zielonego groszku konserwowego
- 100 g czarnych oliwek
- 2 sztuki liście laurowe
- garść posiekanej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanej oliwie. Usmażone mięso zdejmij z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i paprykę. Gdy zmiękną, dodaj posiekany czosnek oraz liście laurowe. Smaż jeszcze 5 minut.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Dodaj do usmażonych warzyw, zalej bulionem, dodaj bazylię. Zagotuj wszystko.
- Gdy bulion się zagotuje, wsyp ryż i duś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodaj groszek, oliwki oraz kurczaka. Duś pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka