Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kurczak w brzoskwiniach


21.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 2-3 sztuki szalotki
  • 3 łyżki  słupków migdałów
  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • 100 ml  bulionu warzywnego
  • 2 łyżki  oliwy
  • 150 ml  słodkiej śmietanki
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie rozgnieć mięso dłonią, skrop sokiem z cytryny, oprósz tymiankiem, solą oraz pieprzem.
  2. Szalotki obierz i drobno posiekaj. Brzoskwinie osącz z zalewy.
  3. W głębokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej szalotki. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i podsmaż razem, aż uzyskają złoty kolor. Dodaj połówki brzoskwiń i przez chwilę smaż razem.
  4. Bulion wymieszaj z winem i kilkoma łyżkami zalewy z brzoskwiń. Powstały sos wlej do smażącego się kurczaka. Duś na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  5. Gotowego kurczaka podawaj na ciepło z ryżem, posypanego uprażonymi wcześniej na suchej patelni słupkami migdałów. Danie możesz udekorować świeżymi gałązkami tymianku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE