Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Kurczak w pomidorach


14.04.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z ugotowanym na supko ryżem lub z domowymi kluskami i zieloną sałatą, skropioną sokiem z cytryny.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  udka kurczaka
    lub piersi
  • 4 sztuki  pomidory
  • 1/2 szklanki  oliwa
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżeczka  tymianek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 szklanka  wino białe wytrawne

Sposób przyrządzania:

  1. Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i podsmażamy w tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy.
  2. Przekładamy do rondla z grubym dnem, oprószamy solą, pieprzem, roztartych w dłoniach tymiankiem, podlewamy winem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu.
  3. Gdy wino w połowie wyparuje, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.



Przepis dodany przez:

monika.milewska

Posty : 2

Przepisy: 28


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE