Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak w sosie paprykowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kurczaka w sosie paprykowym najlepiej podawać z ziemniaczkami z wody lub ryżem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 2 łyżki  skrobia kukurydziana
  • 1 kg  udko z kurczaka
    bez kości i skóry
  • 1 szklanka  cebula
    pokrojona w dużą kostkę
  • 3/4 szklanki  seler
    pokrojony w dużą kostkę
  • 2 szklanki  papryka czerwona
    pokrojona
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 szklanki  bulion drobiowy
  • 1 łyżka  tymianek
    posiekany, świeży
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 2 łyżki  masło
    zimne
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Oliwę rozgrzej w garnku. Kurczaka obtocz w skrobi kukurydzianej, po czym obsmaż na rozgrzanej oliwie na brązowy kolor.
  2. Następnie zmniejsz ogień pod garnkiem i podsmaż na pozostałym tłuszczu cebulę oraz seler. Po 5 minutach dodaj paprykę oraz obrany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.
  3. Warzywa zalej bulionem. Dodaj tymianek, liście laurowe i zagotuj. Następnie włóż udka kurczaka, przykryj i duś na małym ogniu przez 30 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij mięso i liście laurowe z garnka. Resztę składników zmiksuj na gładki sos i przetrzyj przez sito. Mięso włóż z powrotem do garnka, zalej sosem i całość podgrzej, mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wmieszaj kawałki zimnego masła.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE