Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300-400 g piersi kurczaka
- 450 g mrożonej brukselki
- 1 sztuka puszka krojonych pomidorów
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- słodka papryka w proszku
- 2-3 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Następnie oprósz ją solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Mięso zrumień z obu stron na oliwie z oliwek, po czym przełóż na talerz.
- Brukselkę gotuj przez 5-8 minut w lekko osolonym wrzątku, a następnie odcedź. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj w cienkie piórka i zeszklij na rozgrzanej oliwie, mieszając od czasu do czasu.
- Do czosnku i cebuli dodaj pomidory z puszki, zioła prowansalskie, ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz. Składniki wymieszaj i duś na małym ogniu przez 10 minut.
- Do zawartości patelni dodaj ugotowaną brukselkę i podsmażonego kurczaka. Całośc zamieszaj i duś jeszcze przez 5-7 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Danie podawaj posypane natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku