Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki filet z kurczaka
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki miód
- 2 sztuki marchew
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- sól
do smaku - 1/2 szklanki migdały
płatki - 1/2 szklanki słonecznik ziarna
- 200 g ryż dziki
- 1 sztuka seler
- 5 gałązek oregano
- masło klarowane
do smażenia - olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Miód wlej do miski, dodaj oliwę, wymieszaj. Kurczaka opłucz, osusz i marynuj w miodzie z oliwą przez 30 minut. Płatki migdałowe oraz słonecznik wysyp na talerz, wymieszaj. Następnie dokładnie obtocz w nich filety.
- Niewielką ilość oleju wlej na patelnię i rozgrzej. Obtoczone w migdałach i słoneczniku mięso smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie przekrój filety na pół.
- Marchewki oraz seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, a następnie pokrój w piórka. Masło rozpuść na rozgrzanej patelni, po czym dodaj warzywa i smaż do miękkości.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź i przestudź. Ryż połącz z podsmażonymi warzywami. Na talerze wyłóż ryż z warzywami oraz kurczaka. Danie posyp listkami oregano.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku