Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak z oliwkami i migdałami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki udka lub podudzia z kurczaka
  • 80 g  migdałów
  • 2 sztuki marchewki
  • 100 g  oliwek zielonych
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • kawałek imbiru
  • 250 ml  wywaru warzywnego
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wlej sok z pomarańczy. Dodaj startym imbir, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Do powstałej marynaty włóż kawałki kurczaka i odstaw na 60 minut. Po tym czasie obsmaż kurczaka na rozgrzanej oliwie z obu stron i przełóż na talerz.
  2. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu podsmaż marchewkę pokrojoną w 3-centymetrowe kawałki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Po 4 minutach dodaj mięso i podlej resztą marynaty i wywarem. Dopraw tymiankiem i duś pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Na suchej patelni upraż migdały, obierz je ze skórki i dodaj razem z oliwkami do kurczaka. Duś wszystko jeszcze 25 minut.
  4. Gotowe danie podawaj z ziemniakami lub kuskusem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE