Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kurczak z paprykami


23.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kurczaka z paprykami najlepiej podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka   kurczak
  • 100 g  imbir
  • 2 sztuki  chili papryczka
  • 5 gałązek  natka pietruszki
  • 1 sztuka  ananas
    mały
  • 2 sztuki  papryka czerwona
  • 2 sztuki  papryka żółta
  • 4 sztuki  cebula czerwona
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i oprósz świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
  2. Natkę pietruszki posiekaj. Imbir oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z natką pietruszki. Przygotowaną mieszanką natrzyj całego kurczaka.
  3. Papryczki chili oczyść i drobno posiekaj. Z ananasa odkrój wierzch i podstawę. Nożem odetnij skórkę dookoła owocu. Usuń twardy środek. Miąższ ananasa pokrój w kostkę. Czerwone i żółte papryki oczyść z nasion i pokrój na kawałki.
  4. Kawałki papryki oraz ananasa wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Czerwone cebule obierz, pokrój na nieduże kawałki i dodaj je do papryk i ananasa.
  5. Wszystkie składniki w formie skrop oliwą i oprósz solą oraz pieprzem. Na warzywach z ananasem ułóż kurczaka. Całość podlej odrobiną wody.
  6. Kurczaka wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Piecz 80 minut, podlewając od czasu do czasu mięso powstałym sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE