Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki pierś kurczaka
filety - 200 g szalotka
- 4 ząbki czosnek
- 1 sztuka cytryna
- 5 gałązek estragon
- 2 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - 80 ml sherry
- 100 ml bulion drobiowy
- 2 łyżki śmietana kwaśna
gęsta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyj filety z piersi kurczaka w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem.
- Obierz szalotki i czosnek.
- Umyj cytrynę w gorącej wodzie, cienko obierz skórkę i pokrój ją w paseczki, wyciśnij sok.
- Umyj estragon, otrząśnij listki z wody i grubo je posiekaj.
- Rozgrzej na patelni oliwę, zrumień na niej oprószone solą oraz pieprzem filety i przełóż je na talerz.
- Na patelnię włóż szalotki oraz czosnek i zeszklij je na średnim ogniu, mieszając.
- Wrzuć na patelnię skórkę z cytryny i estragon, a także wlej sherry i bulion drobiowy.
- Dolej trochę wody i zagotuj.
- Dopraw powstały sos solą, pieprzem, łyżką soku z cytryny, po czym włóż do niego ponownie filety z kurczaka.
- 0. Przykryj patelnię i duś danie przez 10 minut na wolnym ogniu, następnie wyjmij filety, pokrój je ukośnie na plastry i rozłóż na talerzu.
- 1. Do sosu dodaj śmietanę i polej nim mięso.