Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak z sherry po andaluzyjsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podaj kurczaka z ugotowanym na sypko ryżem.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  pierś kurczaka
    filety
  • 200 g  szalotka
  • 4 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  cytryna
  • 5 gałązek  estragon
  • 2 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • 80 ml  sherry
  • 100 ml  bulion drobiowy
  • 2 łyżki  śmietana kwaśna
    gęsta

Sposób przyrządzania:

  1. Umyj filety z piersi kurczaka w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Obierz szalotki i czosnek.
  3. Umyj cytrynę w gorącej wodzie, cienko obierz skórkę i pokrój ją w paseczki, wyciśnij sok.
  4. Umyj estragon, otrząśnij listki z wody i grubo je posiekaj.
  5. Rozgrzej na patelni oliwę, zrumień na niej oprószone solą oraz pieprzem filety i przełóż je na talerz.
  6. Na patelnię włóż szalotki oraz czosnek i zeszklij je na średnim ogniu, mieszając.
  7. Wrzuć na patelnię skórkę z cytryny i estragon, a także wlej sherry i bulion drobiowy.
  8. Dolej trochę wody i zagotuj.
  9. Dopraw powstały sos solą, pieprzem, łyżką soku z cytryny, po czym włóż do niego ponownie filety z kurczaka.
  10. 0. Przykryj patelnię i duś danie przez 10 minut na wolnym ogniu, następnie wyjmij filety, pokrój je ukośnie na plastry i rozłóż na talerzu.
  11. 1. Do sosu dodaj śmietanę i polej nim mięso.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 7


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE