Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Kurczak z szałwią w szynce parmeńskiej


14.11.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki filety z kurczaka
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 pęczek  listków szałwii
  • 8 sztuk plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 sztuki jabłka
  • 2 łyżki  oliwy
  • olej rzepakowy
  • 450 g  makaronu fettuccine
  • 1/3 szklanki  pistacji
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 sztuka i 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki  śmietany 18%
  • 3/4 szklanki  startego parmezanu + do posypania
  • 2 łyżki  masła
  • 1/4 łyżeczki  mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, oprósz solą oraz pieprzem, skrop oliwą i wymieszaj.
  2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Kurczaka umyj, osusz, natrzyj czosnkiem i oprósz solą oraz pieprzem. Na każdym filecie połóż po 4 listki szałwii i zawiń w 2 plasterki szynki. Smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso przełóż na jabłka. Piecz 20 minut w 220 st. C.
  3. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pistacje zmiksuj na proszek. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pozostałe listki szałwii. Smaż z obu stron na dużym ogniu, aż listki będą chrupiące. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. Na patelni ponownie rozpuść łyżkę masła, wsyp mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka. Smaż jeszcze 2 minuty, aż się zrumieni. Dodaj mleko i śmietanę, wymieszaj. Zmniejsz ogień, dopraw papryką, solą i pieprzem.
  5. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj parmezan, pistacje i makaron. Wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę dodając odrobinę mleka, jeżeli sos zbyt mocno zgęstnieje.
  6. Kurczaka podawaj z jabłkami i makaronem. Posyp parmezanem i udekoruj chrupiącą szałwią.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE