Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 2 l bulionu warzywnego
- 6 sztuk kawałków kurczaka
- 200 g fasolki szparagowej
- 6 sztuk marchewek
- 1 sztuka cukinia
- 3 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- tymianek
- papryka słodka
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kawałki kurczaka ugotuj w bulionie warzywnym, doprawionym solą oraz pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie wyłóż je na talerz.
- Marchewkę obierz, pokrój w słupki i gotuj 10 minut w osolonym wrzątku. Podobnie ugotuj fasolkę szparagową. Cukinię pokrój w plastry.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż marchew. Na niej ułóż kurczaka, posyp ziołami prowansalskimi i tymiankiem. Piecz pod przykryciem przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj fasolkę oraz cukinię i polej wszystko olejem. Piecz kolejne 15 minut.Następnie oprósz mięso słodką papryką, solą oraz pieprzem i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka