Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.05.2018 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Kurczak zapiekany z fasolą adzuki i ryżem


16.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  filetu z kurczaka
  • 200 g  kukurydzy
  • 150 g  fasoli adzuki
  • 100 g  ryżu
  • 300 g  pomidorów z puszki
  • 6 plastrów  sera żółtego
  • 50 ml  oleju rzepakowego
  • ostra papryka
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości. Ryż ugotuj al dente. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  2. Filety z kurczaka oczyść, pokrój na cztery kawałki, lekko rozbij tłuczkiem, a następnie oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką.
  3. Pomidory wraz z zalewą wlej do miski (większe pokrój na kawałki). Dodaj kukurydzę, ugotowaną fasolę i ryż. Dopraw do smaku solą i wszystko wymieszaj. Całość wlej do naczynia do zapiekania, posmarowanego olejem.
  4. Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka. Skrop je resztą oleju i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
  5. Po 20 minutach ułóż na wierzchu plastry żółtego sera. Zapiekaj do momentu, aż mięso będzie miękkie, a ser roztopiony, czyli ok. 15 minut. Podawaj gorące, obficie posypane świeżą bazylią.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE