Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Leczo z ziemniakami


29.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 80 dag  ziemniaków
  • 2 sztuki duże cebule
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka  słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki  kminku
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 1 sztuka zielona papryka
  • 1 sztuka puszka pomidorów w zalewie
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • 25 dag  kiełbasy paprykowej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w paski. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubszą kostkę. Cebule obierz, drobno posiekaj i zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj starty czosnek, kminek i mieloną słodką paprykę. Wymieszaj, podlej odrobiną wody i zagotuj. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
  2. Pokrojone ziemniaki dodaj do cebuli. Następnie dołóż papryki, pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zalej 1 szklanką wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Kiełbasy pokrój w grubsze plastry, a następnie podsmaż na odrobinie oleju. Wrzuć do leczo. Gotuj jeszcze przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE