Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 2 sztuki duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka żółta papryka
- 1 sztuka zielona papryka
- 1 sztuka puszka pomidorów w zalewie
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- 25 dag kiełbasy paprykowej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w paski. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubszą kostkę. Cebule obierz, drobno posiekaj i zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj starty czosnek, kminek i mieloną słodką paprykę. Wymieszaj, podlej odrobiną wody i zagotuj. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
- Pokrojone ziemniaki dodaj do cebuli. Następnie dołóż papryki, pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zalej 1 szklanką wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Kiełbasy pokrój w grubsze plastry, a następnie podsmaż na odrobinie oleju. Wrzuć do leczo. Gotuj jeszcze przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.
Źródło przepisu: Smacznego!