Dzisiaj jest: Wtorek, 21.08.2018 Imieniny: Joanny i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Linguine w sosie śmietankowym z szynką i szafranem


16.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 łyżeczka  szafranu
  • 1 szklanka  śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki  pokrojonej w kostkę szynki
  • 1/2 szklanki  świeżo startego parmezanu
  • sól
  • pieprz czarny
  • 340 g  makaronu linguine (wąskie wstążki)
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Szafran zalej 2 łyżkami wrzątku i odstaw na 10 minut. Śmietankę, szynkę i parmezan podgrzej w rondlu na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Dodaj szafran, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  2. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i połowę przełóż do naczynia, w którym będzie podany na stół. Wymieszaj z połową sosu, dodaj resztę makaronu i ponownie wymieszaj. Wyłóż resztę sosu, posyp natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE