Dzisiaj jest: Środa, 23.10.2019 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Łopatka wieprzowa duszona w sosie barbecue


19.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  łopatki wieprzowej
  • 100 ml  bulionu drobiowego
  • 1 sztuka pokrojona w plastry cebula
  • 2 sztuki posiekane ząbki czosnku
  • 1 sztuka puszka pomidorów w zalewie
  • 200 g  konfitury śliwkowej
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka seler
  • 1 sztuka pietruszka (korzeń)
  • liść laurowy
  • 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka  cukru
  • 1-2 łyżki  octu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w 3-centymetrowe kawałki. Seler oczyść i pokrój w paski.
  2. Łopatkę oprósz solą, czosnkiem, pieprzem. Obłóż liściem laurowym, zielem angielskim i odstaw na 60 minut do lodówki. Następnie włóż mięso do naczynia żaroodpornego.
  3. Na łopatce ułóż pokrojone cebulę, marchew, pietruszkę oraz seler. Konfiturę wymieszaj z pomidorami oraz bulionem. Tak powstałym sosem polej mięso. Naczynie przykryj pokrywką i piecz w temperaturze 190 st. C przez 2 godziny.
  4. Po tym czasie mięso wyjmij i pokrój w plastry. Z sosu wyjmij kilka kawałków marchewki i pietruszki do dekoracji. Pozostały sos zmiksuj z warzywami na gładką masę. Dopraw ją do smaku cukrem i octem.
  5. Mięso podawaj z warzywami i sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE